Geplaatst op

Boeddhabeeld zelf kopen? Een cadeautje voor jezelf ;-)

Mijn eerste Boeddha kreeg ik van een lieve collega toen ik afscheid nam van het onderwijs. Het boekje dat erbij zat bevat allerlei levenswijsheden en echt op ieder blad dat je opslaat staat een boeiende tekst waar je even over na wilt denken. Mooi!

Mijn tweede confrontatie met boeddha’s was toch eigenlijk wel in mijn winkel, want ja, commercieel gezien doet de Boeddha het goed! Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar informatie over boeddhisme en alles wat daar mee te maken heeft. Dit heeft echter niet geleid tot een niveau waardoor ik een inhoudelijke uiteenzetting zou kunnen houden op deze plaats, maar hier zijn dan ook al uitstekende en ook leesbare sites voor. Ook Wikipedia kan je hierover veel leren.

Niet gehinderd door te veel kennis van het boeddhisme, ervaar ik persoonlijk een Boeddhabeeldje als iets rustgevends en begrippen als meditatie, evenwicht en zen borrelen op.

Toch is voorzichtigheid geboden wanneer je overweegt een boeddha cadeau te geven. Niet iedereen is er gek op en in sommige christelijke kringen schijnt ie echt niet lekker te vallen.

Een Boeddha kun je eigenlijk ook alleen maar aan iemand cadeau geven waarvan je weet dat diegene iets met boeddha’s heeft. Maar dan is het ook wel een heel mooi persoonlijk geschenk!

Belangrijkste vraag/opmerking in mijn winkel met betrekking tot Boeddha‚Äôs is wel: “Een Boeddha mag je niet voor jezelf kopen, he?!”

Meestal wordt dit gevraagd op een toon, waarbij ik vermoed dat ze willen horen dat dit wel mag…en jawel het internet zegt dat het mag, zolang de bedoelingen maar goed zijn. Nou dan!

En anders betaal je de verpakking en krijg je de Boeddha van mij cadeau! 😁

Mijn site laat mooie exemplaren zien en ook op mijn Pinterest staan “plaatjes”, soms met hele mooie spreuken. Help maar uitbreiden!

Een korte beschrijving van de betekenis van de verschillende houdingen van de boeddha zal ik je toch niet onthouden. Al is het alleen al omdat het soms mooi is dat je een boeddha kunt geven die extra toepasselijk is op een persoon of gelegenheid.

Je slaat de plank so wie so niet zo snel mis, omdat alle boeddha’s iets goeds wensen!

Er zijn om te beginnen twee verschillende types, nl. de dikke  Chinese Boeddha en de Indische- Thaise Boeddha.

De Chinese boeddha (Pu-Tai) was een door China trekkende monnik die met een blij gemoed door China trok om het Boeddhisme te verspreiden. Hij wordt ook wel de Happy Boeddha genoemd en wordt gezien als een geluksbrenger. Over zijn buikje wrijven zou hier ook nog bij helpen….